Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

Aπό την Αναγέννηση στην Αμερικανική Επανάσταση.Στη βιβλιοθήκη μου ελάχιστα ιστορικά βιβλία βρίσκονται και για να είμαι ειλικρινής, δεν μου έρχεται κανένα στο μυαλό αυτή τη στιγμή. Ίσως επειδή δεν έχω τη διάθεση να καταπιαστώ με μια χρονική περίοδο και να διαβάσω από πολλές πηγές προτού σχηματίσω άποψη για το τι πραγματικά συνέβη.

Όταν όμως τύχει να ξεμείνεις στο νησί επειδή έχασες το πλοίο και το επόμενο δρομολόγιο είναι 3-4 ώρες αργότερα, ε, τότε ψάχνεις απεγνωσμένα ένα βιβλίο να περάσει ευχάριστα η ώρα. Και από τη δύσκολη θέση με έβγαλε η Σοφία, σύζυγος γνωστού συμβολαιογράφου του νησιού και την ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Από τα βιβλία που διέθετε αυτό που μου τράβηξε την προσοχή ήταν το εν λόγω βιβλίο επειδή ακριβώς δεν είχα διαβάσει ποτέ για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ο Λόρδος Άκτον δεν μου ήταν γνωστός, αν και διαβάζοντας εκ των υστέρων τη βιογραφία του θεωρείται από τους μεγάλους ιστορικούς του 19ου αιώνα. Δική του είναι και η πασίγνωστη φράση "Η εξουσία διαφθείρει, η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα". Αφού όμως, δεν θεωρώ ότι μπορώ να εκφέρω άποψη για την αντικειμενικότητα του συγγραφέα, θα πω την προσωπική μου εμπειρία διαβάζοντας το έργο του. Δεν σταμάτησα να διαβάζω ούτε στιγμή κατά την τρίωρη αναμονή μου στην καφετερία του λιμανιού, το άφησα απ τα χέρια μου μόνο όταν είδα το πλοίο να μπαίνει στο λιμάνι. Ο Λόρδος Άκτον γραφεί όχι για τους εξειδικευμένους αναγνώστες αλλά για το ευρύ κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: