Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Aπό την Αναγέννηση στην Αμερικανική Επανάσταση.



Στη βιβλιοθήκη μου ελάχιστα ιστορικά βιβλία βρίσκονται και για να είμαι ειλικρινής, δεν μου έρχεται κανένα στο μυαλό αυτή τη στιγμή. Ίσως επειδή δεν έχω τη διάθεση να καταπιαστώ με μια χρονική περίοδο και να διαβάσω από πολλές πηγές προτού σχηματίσω άποψη για το τι πραγματικά συνέβη.

Όταν όμως τύχει να ξεμείνεις στο νησί επειδή έχασες το πλοίο και το επόμενο δρομολόγιο είναι 3-4 ώρες αργότερα, ε, τότε ψάχνεις απεγνωσμένα ένα βιβλίο να περάσει ευχάριστα η ώρα. Και από τη δύσκολη θέση με έβγαλε η Σοφία, σύζυγος γνωστού συμβολαιογράφου του νησιού και την ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Από τα βιβλία που διέθετε αυτό που μου τράβηξε την προσοχή ήταν το εν λόγω βιβλίο επειδή ακριβώς δεν είχα διαβάσει ποτέ για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ο Λόρδος Άκτον δεν μου ήταν γνωστός, αν και διαβάζοντας εκ των υστέρων τη βιογραφία του θεωρείται από τους μεγάλους ιστορικούς του 19ου αιώνα. Δική του είναι και η πασίγνωστη φράση "Η εξουσία διαφθείρει, η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα". Αφού όμως, δεν θεωρώ ότι μπορώ να εκφέρω άποψη για την αντικειμενικότητα του συγγραφέα, θα πω την προσωπική μου εμπειρία διαβάζοντας το έργο του. Δεν σταμάτησα να διαβάζω ούτε στιγμή κατά την τρίωρη αναμονή μου στην καφετερία του λιμανιού, το άφησα απ τα χέρια μου μόνο όταν είδα το πλοίο να μπαίνει στο λιμάνι. Ο Λόρδος Άκτον γραφεί όχι για τους εξειδικευμένους αναγνώστες αλλά για το ευρύ κοινό.

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Η κόρη του Αγαμέμνονα- Ο διάδοχος


Τωρα υπαρχει ελευθερος χρόνος για περισσοτερη ενασχοληση με το βιλιο. Οχι μονο διαβάζω περισσοτερο, αλλα πλεον εχω περισσοτερο χρόνο να ανεβάζω και καμια ανάρτηση.
Μετά απο διήμερο στη Λέσβο, γυρισα εχοντας διαβάσει 2υπεροχα βιβλια. Ηταν υπεροχη συντροφια μια που βρεθηκα τελικα μονη μου στο νησι.
Στο πρωτο σκέλος "Η κόρη του Αγαμέμνονα" παρομοιάζεται ο πειθαναγκασμός της κόρης του αξιωματούχου με τη θυσία της Ιφιγένειας, δινοντας μάλιστα και αλλες αιτιες για τη θυσια της τελευταιας περαν της απαιτησης των θεών.
Στο δευτερο, ο πατερας της "ο Διαδοχος" σκοτωνεται μυστηριωδώς μέσα στο σπίτι του. Πολλοι μιλους για αυτοκτονια, αλλα η αυτοψια θα διερευνησει τα πραγματικα αιτια. Σε ανελευθερα καθεστωτα βεβαια, το πορισμα της αυτοψιας δεν ειναι απλα εργαλείο δικαιοσύνης, αλλα πολιτικη δήλωση.
"Λίγες μονο εβδομάδες νωρίτερα, στο νεκροταφείο των Μαρτυρων της Πατρίδας, ξέθαψαν τοκν Κάνο Ζμπίρα, πρώην μέλοςτου Πολιτικού Γραφείου, που είχε αυτοκτονήσει πριν αρκετά χρόνια. Ήταν η τρίτη φορά που του γινόταν εκταφή! Κάθε αλλαγή πλεύσης στην πολιτική γραμμή, πριν ακομα επηρρεάσει την οικονομία, είχε συνέπειες στο λείψανό του. Οι μεταθανάτιοι ρευματισμοί -rhumatismus post-mortem -, ασθένειαμέχρι στιγμής άγνωστη σε μας, ήταν πιο ακριβής δείκτης των αλλαγών, παρά τα προγνωστικά των αναλυτων."