Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Συνομιλίες με τον καθηγητή Υ

Εκείνη τη μέρα στο βιβλιοπωλείο είχα συγκεκριμένες προτιμήσεις. Θα επέλεγα λιγότερο γνωστά βιβλία αγαπημένων συγγραφέων. Ντε Κουίνσυ, Σελίν, Μπρυκνέρ, Ανατόλ Φρανς, Τσιφόρος. Έτσι βρέθηκαν στα χέρια μου και οι “Συνομιλίες με τον καθηγητή Υ” του Σελίν.

“Γενικά, αν το καλοπροσέξετε, θα δείτε πλήθος συγγραφείς να καταλήγουν κουρελήδες κάτω από γέφυρες… πλάκα δεν έχει;… μιλούσα για όλα αυτά με τον Γκαστόν, τις προάλλες τον Γκαστόν Γκαλλιμάρ… κι ο Γκαστόν το κατέχει το θέμα, εννοείται!... έβρισκε, όσο μ’ αφορά, πως καλά θα ‘κανα να σπάσω τη σιωπή που μου χει κάνει τόση ζημιά! Να τη σπάσω! Μια και καλή! Να βγω απ την αφάνειά μου για ν’ αναγνωριστεί η ιδιοφυΐα μου…”

Περί αυτού πρόκειται, για την φανταστική συνέντευξη προς τον καθηγητή Υ, προκειμένου να βγει απ την αφάνεια ο συγγραφέας. Στη συνέντευξη αυτή βέβαια, δεν φροντίζει να κολακεύσει κανέναν, αλλά με τη γνωστό σαρκαστικό του ύφος και την ειρωνεία, σχολιάζει το αναγνωστικό κοινό και τις προτιμήσεις του, τους άλλους συγγραφείς, τους εκδότες και όλο το μηχανισμό προώθησης των βιβλίων.

“Η αλήθεια, να, απλούστατα, το βιβλιοπωλείο περνάει σοβαρότατη κρίση αναδουλειάς. Μην μπας και πιστέψτε ούτε μηδενικό απ τα τάχα μου 100.000 αντίτυπα! 40.000!... ακόμα και 400!... παραμύθια! Αλί!... Αλί!... Μόνο τα αισθηματικά ρομάντζα... και πολλά λέω!... κρατάν λίγο τα μπόσικα!... και κάπως η "μαύρη σειρά"... κι η "πτωματί"... Στην πραγματικότητα, δεν πουλάν πια τίποτα... είναι σοβαρό!... ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, οι οικιακές συσκευές, το σκούτερ, τ αμάξι 2, 4, 6 ίππων κάνουν φοβερή ζημιά στο βιβλίο... όλα "με δόσεις", φαντάζεστε! και τα "γουικέντ"!... κι οι ωραίες διακοπούλες ανά δι-τρίμηνο!... κι οι Κρουαζιέρες Λολολούλου!... έχετε γεια μικρά βαλλάντια!... βλέπε χρέη!... μήτε σάλιο διαθέσιμο!... και μετά σου λέει ν αγοράσεις βιβλίο!..”

Σιγουρα δεν προκειται για έργο ίσης αξίας με το ανεπανάληπτο "Ταξιδι στην άκρη της νύχτας". Μου άφησε όμως καλές εντυπωσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: